Miben különbözik a JPEG a RAW-tól

Amikor JPEG képet készítesz a digitális fényképeződdel, egy beépített RAW átalakító fogja a nyers adatokat RGB képpé átalakítani, az előző cikkben leírt lépések végrehajtásával és JPEG tömörítéssel tárolni. Néhány fényképezőnél be lehet állítani néhány paramétert, mint például a színteret (sRGB vagy Adobe RGB), élességi értéket, kontrasztot, tónus görbét, stb. Ezeket a beállításokat nem igazán lehet minden képnél elvégezni, ezért általában a fényképező értelmezi a helyszínt és ennek megfelelelően dönti el a paramétereket.

A JPEG formátum nagyon kevés utólagos szerkesztési lehetőségeket biztosít, mert a JPEG képeknél 8x8 képpontos darabokra van a kép felosztva. A fénysűrűségi adatok megfelelően vannak tárolva, de a szín adatok erősen tömörítve vannak. Ha elkezded a manipulálni a tónust és a színeket, akkor könnyen olyan problémákba ütközhetsz, hogy a színátmenetek vagy a bőr színe elromlik.

A JPEG formátumnál egy képpontnál minden alapszínnél 8 bites a tónus, azaz 256 árnyalata lehet csak egy alapszínnek, míg RAW formátumnál ez legalább 12 bites. Ne feledd, ha JPEG formátumban fényképezel, akkor igen sok adatot "kidob" a fényképező. Ennek a folymatnak a során viszont nincs lehetőségünk arra, hogy befolyásoljuk, mi az ami ki lesz dobva és mi az ami nem, és ez elkeserítő. Ha szerencséd van, jó lesz a kép, azonban ha mégsem jó, nagyon kevés lehetőséged van a javításra. A legtöbb fényképezőgép gyártó arra törekszik, hogy olyan átalakítót építsen be a RAW-JPEG algoritmusba, ami olyan meredek kontraszt görbét használ, amitől a JPEG kép olyan lesz, mintha diára fényképeznénk.

Tehát amire nem lesz lehetőséged, ha JPEG képeket készítesz: tónus visszaadás-, szín egyensúly- és szín szaturáció módosítás. És ne feledjük, hogy az algoritmusok javulásával a JPEG képekből nem lehet többet kihozni, míg a RAW formátumú képekből mégtöbb jót ki lehet majd hozni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Asus WL-700ge firmware upgrade

Gigaset C470IP setup